Az előző tanévek E-évkönyveit megtalálják az archívum menüpont alatt.

E - évkönyv 2020/2021.

 

Ötvenhat emlékezete (10. 22.)

A hagyományos közös iskolai rendezvény helyett ötvenhatos megemlékezésünket is osztálykeretben tartottuk, így elkerülhettük, hogy zárt térben sokan gyűljünk össze. Az osztályok egy része kerületi vagy más budapesti emlékhelyeket keresett fel, mások az iskolaépületben idézték fel a hatvannégy évvel ezelőtti októbert. Dokumentumrészletek, kisfilmek, irodalmi alkotások, illetve az ötvenhatos helyszíneknél elhelyezett virágok, koszorúk és mécsesek segítségével elevenítették fel a forradalom résztvevőinek emlékét.

 

Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért (10. 19.)

Harmadik éve csatlakozunk az Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért az egységért és a békéért elnevezésű kezdeményezéshez, amelyet világszerte a szentolvasó hónapjában, október 18-án rendeznek meg. Idén ez a nap vasárnapra esett, így az iskolákban 19-én, hétfőn, helyi idő szerint 9 órakor mondták az egységre figyelmeztető közös imát, amelybe a távolságtartás jegyében mi most külön tantermekben, osztályonként kapcsolódtunk be. Bár a rózsafüzértől rendszerint idegenkednek a gyerekek, a járvány idején Szűz Mária közbenjárását kérő világméretű fohász alighanem mégis megérintette mindannyiunk szívét.Egymillió gyermek imádkozik a békéért                                    forrás:vaticannews.va

 

Megemlékezés az aradi vértanúkról (10. 06.)

Az 1849. október 6-án Aradon kivégzett 13 honvédtábornok emlékét idézték diákjaink az esemény 171. évfordulóján. A felsősök és a gimnazisták a hétfő reggeli osztályfőnöki órán osztályonként, mécsest gyújtva elevenítették fel a kivégzettek nevét és sorsát, valamint híres utolsó mondataikból néhány idézetet. Az alsós osztályok pedig kedden, az emléknapon, zászlókkal, virágokkal és a forradalomról szóló elbeszélésekkel emlékeztek meg történelmünk híres alakjairól.

 

Állatok világnapja (10. 05.)

A teremtett világ védelme korunk egyik legfontosabb globális kérdése, melynek leghitelesebb szószólója Ferenc pápa. Névválasztása Assisi Szent Ferencet idézi, aki a Teremtő által alkotott földi létezők és az ember testvéri kapcsolatát hirdette, és ezért az utókor az állatok és a természet védőszentjeként tiszteli. Nem véletlen, hogy az állatok világnapját éppen az ő halálának évfordulóján, október 4-én ünnepli a világ. Mi is minden évben felidézzük ezt az emléknapot. Kisállatokat idén nem hozhattak be diákjaink, ezért most kedvenceikről készült fényképek segítségével mutathatták meg az állatok iránti elkötelezettségüket és szeretetüket. A képek honlapunkon tekinthetők meg.

11

 

A magyar népmese napja (10. 03.)

Az építkezés miatt helyenként hadiállapotra emlékeztető iskolaépületben vidám, színes szigetet jelent az alsós folyosó, ahol illusztrációkból készült kiállítás köszönti a magyar népmese napját. A Benedek Elek születésnapjához, szeptember 30-hoz kötődő emléknapon az osztályok magyar népmesékhez készítettek rajzokat, amelyekből többrészes képregényeket állítottak ki. Ezután a gyerekeknek kellett felismerniük a történeteket, és a legtöbb jó megoldással szolgálókat évfolyamonként díjazták. Bár a járvány miatt az osztályok most nem keveredhetnek, az ötletes mesetárlat mégis összehozta őket.


mesenap

 

A Szent József-túra idei üzenete (09. 27.)

Hagyományosan szeptember utolsó péntekén rendezzük meg a Szent József-túrát, amelyen az iskola összes tanulója és pedagógusa részt vesz. Olyan helyszíneket keresünk fel, amelyek meghatározó szerepet játszottak vagy játszanak a magyar keresztény művelődésben. Idén a járványügyi intézkedéseknek megfelelően elmaradt a megmozdulás, de üzenete ezért talán még jelentőségteljesebb: hitben és közösségben összetartozunk. Ez a tudat adhat erőt számunkra a vírusveszéllyel és felújítási nehézségekkel terhelt idei tanévben.

 

A „kis lépések művészete (09. 20.)

A szülői értekezleteken tájékoztattuk a szülőket első féléves terveinkről, de máris módosítanunk kellett azokat. A rendelkezéseknek megfelelően lemondtunk minden fontosabb programot, és kötelezővé tettük a nagyobbak számára az egész napos maszkviselést. A közösségi nevelés tere az iskolai és osztályprogramokról a tanítási órákra és a szünetekre szűkült, ez a változás mégis fontos lehetőségeket kínál. Felfigyelhetünk a kis lépések erejére. Gyakrabban hívhatjuk fel tanítványaink figyelmét egymás iránti felelősségünkre, a közösség érdekében vállalt kényelmetlenségek hasznára, és saját példamutatásunk szerepe bennünk is jobban tudatosul. Saint-Exupéryvel együtt így fohászkodunk: „Taníts meg a kis lépések művészetére!

 

Kockázatok és újratervezések küszöbén (09. 01.)

A digitális munkarenddel való megismerkedés után már nem lepődünk meg a változásokon. A koronavírus-járvány újbóli fellobbanása a hagyományok és megszokások nyugalma helyett rugalmas újratervezésekre kényszeríti az iskolákat. Az intézményünk honlapján megjelent egyre újabb tanévkezdő információk is jelezték, naponta kell átalakítanunk terveinket. Így a közös Veni Sancte szentmise és évnyitó ünnep helyett az osztályokban elmondott évkezdő áldással kezdtük a tanévet, ünneplő ruha helyett fertőtlenítő és maszk kíséretében, háttérben az elindult építkezés és munkagépek zajával. E bizonytalanságban talán mégis nyitottabb szívvel kérjük a Szentlelket, adjon erőt és türelmet az előttünk álló tanév kockázatainak elviseléséhez, és kellő bölcsességet a szükséges újratervezésekhez.