^Az oldal tetejére

Felvételi

E - évkönyv 2018/2019. 

 

Eredményes szereplések a Bolyai Anyanyelvi Csapatversenyen (11. 20.)

A Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny 3-8. évfolyamok számára meghirdetett körzeti fordulóján az iskolánkból nevezett négyesek szép eredményeket értek el. A 3.-osok negyedik, a 4.-esek egyik csapata pedig ötödik helyen végzett. A felsősök közül az 5.-esek hatodikok, a 8.-osok ötödikek lettek. Kiemelkedően jól szerepelt a Barczikay Márk, Bollók Szonja, Kanyó Dóra és Károlyi Mihály összeállítású hatodikos csapat, amely 60 induló közül a második helyezést érte el. Az összes nevezett pontos eredménye a "Versenyeredmények" oldalon található.

 

Színházlátogatás (11. 14.)

Az Anyám tyúkja nemcsak Petőfi versének címe, hanem az Örkény Színház népszerű előadásáé is, amelyen kiváló színészek egészen új megközelítésben mutatnak be közismert magyar verseket. A 9. osztály november 13-án este nagy élvezettel nézte végig ezt a produkciót, amely a kötelező műveket is más megvilágításba helyezte számukra, és talán irodalmi érdeklődésüket is megerősítette.

szinh.jpg

Múzeumi nap (11. 11.)

November 10-e, szombat, idén hivatalosan munkanap volt. Diákjaink ekkor – tanítás nélküli munkanap keretében – különféle múzeumokat kerestek fel, hogy tapasztalatokkal és élményekkel mélyítsék el tudásukat, valamint a közös program révén osztályközösségeik is erősödjenek. A korosztályoknak megfelelően kiválasztott helyszínek között szerepelt a Magyar Természettudományi Múzeum, az Óbudai és az Aquincumi Múzeum, a Csodák Palotája, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, valamint más érdekes kiállítások és gyűjtemények.

muz.jpg

Márton-napi lámpás felvonulás (11. 11.)

November 9-én tartotta az alsó tagozat immár hagyományosnak mondható Márton-napi lámpás felvonulását.

A Szent Márton életét felelevenítő műsor és a libazsíros-lilahagymás kenyérrel (a gyerekek készítették) és teával tartott agapé után a falu felé indult az óvodásokból, iskolásokból, szülőkből és tanítókból álló hosszan kígyózó menet. A gyerekek maguk készítette lámpásaikkal hirdették a szeretet üzenetét.

 

Indul az Iskolarádió (11. 08.)

A Diákönkormányzat kezdeményezésére – többéves szünet után – november 8-án újraindult az iskolarádió adása. Tanárok és diákok körében folytatott előzetes közvélemény-kutatás alapján hetente kétszer, kedden és csütörtökön a nagyszünetben sugároznak majd zenét és közérdekű információkat. Zeneszámokat a Dök faliújságján található üzenőlapon kérhetnek a diákok, akik így maguk is beleszólhatnak a műsorba. A kezdeményezéshez sok sikert kívánunk!

 

Energiakövet az iskolában (11. 07.)

November 5-én a hetedik és nyolcadik osztályosok fizikai ismeretei új módon bővültek. 2018 egyik "energiakövete", Duba Gergely, a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója tartott nekik előadást az áram útjáról. Óratervét, melyet a szakmai zsűri díjazott, nagy sikerrel ültette át a gyakorlatba, így a diákok érdekes makettek segítségével ismerkedtek az áram működésével, valamint az energiahatékonyság fontosságára és a megújuló energiaforrásokra is ráirányult figyelmük. A programról részletesebb beszámoló olvasható az "Energiakövetek" honlapján

04

 

Szép eredmények a Bolyai Matematika Csapatversenyen (10. 25.)

A Bolyai verseny körzeti fordulójában iskolánk tanulói szép sikereket értek el. A 4. osztályosok a második és negyedik helyet szerezték meg, hatodikosaink szintén negyedikek lettek. Külön gratulálunk a nyolcadikos csapatnak, amelyik az élen végzett, és így bejutott az országos döntőbe. További sikert kívánunk nekik!

1.jpg2.JPG3.jpg

 

Megemlékezés október 23-áról (10. 19.)

Az iskola a várva várt hosszú hétvége előtti napon, október 19-én emlékezett meg az ötvenhatos forradalomról. A 8. osztályosok Vigh Zoltán tanár úr vezetésével mutattak be egy jelenetet a tornateremben. Ebben felidézték, mi történhetett volna velük, saját magukkal, ha a történelem őket sodorta volna a forradalmárok döntési helyzetébe. Személyes hangú előadásukat a diáknézők számára még átélhetőbbé tették a versek és korabeli visszaemlékezések betétei, a kivetített 56-os képek, valamint a kort megidéző lövések és díszletek.

oktober23unnepely200001.jpgoktober23unnepely200002.jpg

                                                                                Fotó: Borbély Kristóf

 

"Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért" (10. 18.)

Iskolánk csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelynek kiinduló gondolata Szent Pio atyától származik: "Ha egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért, a világ meg fog változni." Október 18-án 9 órakor ezért az aulában gyűltünk össze, hogy a világ többi gyermekével együtt mi is imádkozzuk a rózsafüzért a békéért és az egységért. A közösen mondott fohász méltóságában és erejében diákjaink is megtapasztalhatták, miért szólított Ferenc pápa mindnyájunkat arra, hogy októberben minden nap imádkozzuk a szentolvasót. 

 

Állatok világnapja és Assisi Szent Ferenc emléknapja (10.08.)

Október 4-e Assisi Szent Ferenc halálának napja. Ő az állatok védőszentje, így ekkor tartják az állatok világnapját. Ebből az alkalomból iskolánkban a Diákönkormányzat állatokkal kapcsolatos kvízjátékot szervezett a felső tagozatosoknak, másnap délelőtt pedig az alsósok rendeztek állatbemutatót, amelyen patkányt, gabonasiklót, postagalambot, baglyot, héját, sünt, és egy rókabundát láthattak a gyerekek. Délután Assisi Szent Ferencről – az életét és városát bemutató – vetítéssel emlékeztek meg. A program a látottakra épülő totóval és színezéssel zárult.

 12

 

Október 6-i megemlékezés (10. 05.)

Az aradi vértanúkról idén október 5-én, pénteken, az 1. óra elején emlékeztünk meg az iskolarádióban. A 9. osztályosok rövid műsorukban felidézték a mártírok életútját. Kiemelték, hogy a meglehetősen különböző embereket közös értékrendjük, a szabadságért való kiállásuk alakította sorsközösséggé, és helytállásuk így vált példává az utókor számára. Emlékükre az osztályokban mécseseket gyújtottak, és imát mondtak értük.

 

Óvodások szüreti felvonulása az iskolában (10.08.)

Szeptember 26-án, szerdán délelőtt az óvodás csoportok szüreti felvonulást tartottak, melynek során az iskolát is útba ejtették. Az iskolaudvaron találkoztak az alsós kisdiákokkal, akiket a magukkal hozott szőlővel, pogácsával kínáltak, majd együtt játszottak és énekeltek.

 02

 

Szent József túra (09. 29.)

Az egész iskolát érintő hagyományos őszi kirándulásunk helyszíne idén a „királynék városa”, Veszprém volt. Szeptember 28-án az osztályok gyönyörű napsütésben járhatták végig a település nevezetességeit és hangulatos belvárosát. Rácsodálkozhattak a magyar történelem és művelődés emlékeire, és élvezhették a korosztályuknak megfelelő egyéb programokat: játszóteret, kirándulást vagy városnéző sétát. Ezen a napon kicsi és nagy, hívő és nem hívő egyaránt megtapasztalhatta azt a gondolatot, amely a Szent Mihály-székesegyházban tartott közös mise szentbeszédében hangzott el: itt a városban szentek nyomában jártunk.

veszprem.jpg

 

Osztályprogram (10. 03.)

Az 5. osztály szeptember 21-én közösségépítő kiránduláson vett részt a Hajógyári-szigeten. A csúszdaparkban új osztályfőnökükkel remek hangulatban töltötték a délutánt, és lelkesen vették birtokba a játékokat, amiről az ott készült képek is tanúskodnak.

 

csuszda200001.jpgcsuszda200002.jpg

Tanévnyitó Veni Sancte (09. 03.)

A szél ott fúj, ahol akar, hallod a zúgását, de nem tudod, honnan jön és hova megy.” (Jn 3,8) Tanévkezdő iskolai szentmisénken szeptember 2-án azért imádkoztunk, hogy a Lélek e láthatatlan jelenléte hassa át életünk, és erősítse munkánk egész évben. Ugyanezt kérték gimnazistáink másnap délután a többi budapesti katolikus középiskola diákjaival és tanáraival együtt a Szent István-bazilika előtti téren bemutatott Veni Sancte szentmisén, amelyet Erdő Péter bíboros atya celebrált.

venisancte00001.jpg

Copyright © 2016. Szent József Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium